Total Reset Weblog (2)
We beginnen bij het begin: Het begrip Allergie (eerst uitgelegd vanuit de westerse geneeskunde, sorry is een beetje technisch)
De term allergie werd voor het eerst bedacht in 1906 door de Oostenrijkse kinderarts Clemens von Pirquet (1874-1929). Door het samenvoegen van de twee Griekse woorden ‘allos’ (betekent iets anders of vreemds) en ‘ergion’ (reactie) creëerde hij het woord allergie. Letterlijk vertaald betekent allergie een ‘andere reactie’ of ‘vreemde reactie’. Deze letterlijke vertaling beschrijft eigenlijk heel goed wat een allergie is: een vreemde of andere reactie op een of meer stoffen. Een allergie wordt gedefinieerd als een overdreven afweerreactie van het immuunsysteem op bepaalde, normaal onschadelijke, stoffen uit de omgeving die allergenen worden genoemd. De allergische reactie uit zich meestal door bepaalde symptomen die veroorzaakt worden door chemische mediatoren, bijv. histamine.
Pas later werd duidelijk dat er altijd antilichamen aanwezig zijn bij een allergie. Antilichamen zijn afweerstoffen, die ons immuunsysteem gebruikt tegen lichaamsvreemde stoffen.
Er zijn momenteel vijf bekende klassen van antilichamen, immunoglobulinen genoemd, afgekort Ig. Deze hebben allemaal verschillende taken: IgG, IgA, IgM, IgD en IgE. We beperken ons nu alleen tot: IgG (76%) met de subgroepen IgG1, IgG2, IgG3, IgG4.
IgG wordt vertraagd gevormd na contact met een antigeen en blijft lang aanwezig.
IgG medieert allergiereactie type III
IgE (0,002%) is heel duidelijk betrokken bij allergieën en medieert het zogenoemde directe type (allergisch type I).
IgE is gebonden aan mestcellen. In het geval van antigeencontact wordt histamine vrijgegeven, wat een sterk vaatverwijdend effect heeft. Antihistaminica, waarvan wordt aangenomen dat ze de mestcellen stabiliseren, grijpen hierop aan.
Door het onderzoek naar immunoglobulinen heeft men een onderverdeling in gevoeligheid op het gebied van allergieën gemaakt.
Hypergevoeligheid en intolerantie enerzijds (niet IgE gemedieerd, er is geen antigeen om de ziektesymptomen te veroorzaken) en ‘echte’ allergie anderzijds (IgE gemedieerd, het allergeen reageert met een antigeen). Deze twee categorieën overlappen elkaar vaak en de symptomen van de patiënt geven meestal niet aan of de respons al dan niet IgE gemedieerd is.
Een Total Reset therapeut maakt geen onderscheid tussen allergieën, intoleranties of gevoeligheden. Het lichaam reageert negatief op een bepaalde stof waar het mee in aanraking komt en dat geeft een stressreactie. Het lichaam moet in balans gebracht worden op de stof die de stressreactie veroorzaakt waardoor het lichaam de kans krijgt om het zelfgenezend vermogen aan te spreken.
Het enige onderscheid wat wel gemaakt wordt is voor ernstige allergische reacties/anafylactische reacties.
Hoe bovenstaande aangepakt wordt?
Lees het vervolg op dit blog, dus hou de website in de gaten.
Energieke groetjes, Jolande Bakker en Karin Terwey. Total Reset therapeuten –en instructeurs.