weblog 11: Granen Mix
Veel mensen weten helemaal niet dat ze op granen, vooral tarwe reageren. Ze voelen zich moe na het eten ervan, krijgen uitslag, hebben een opgeblazen gevoel. Zelfs in het extreme geval van coeliakie (een allergie op een eiwitbestanddeel van tarwe; gluten) is de cliënt zich hier vaak niet bewust van en dit blijft ook vaak lange tijd onopgemerkt.
Een lang ongemerkte coeliakie kan tot een volledige afname van de villi van de dunne darm leiden
Daarnaast komen allergieën voor verschillende soorten granen zeer veel voor. In Europa reageert een groot deel van de bevolking op tarwe. En de weinige cliënten die niet allergisch reageren op tarwe, vertonen reacties op rogge of boekweit etc. Meestal blijkt dat deze cliënten zelf al op een andere graansoort zijn overgestapt. Een ‘normale’ tarwe of rogge allergie laat zich goed behandelen. De schade aan de villi van de dunne darm die door coeliakie veroorzaakt is, kan echter niet zo makkelijk ongedaan gemaakt worden. Toch kan ook bij deze clienten vaak een tolerantie voor een bepaalde hoeveelheid granen bereikt worden.
Zijn granen gezond?
De meningen lopen uiteen over de vraag of het eten van granen gezond of ongezond is voor de mens. Feit is echter dat granen ook in de toekomst het belangrijkste basisvoedsel zullen blijven.
Granen en graanproducten worden samen met voedsel ingenomen en in de dunne darm afgebroken tot hun afzonderlijke componenten. Een deel van de koolhydraten die ze bevatten kan worden verwerkt en opgenomen, een ander deel niet. Dit niet-opneembare deel van de koolhydraten bevat ook andere stoffen die niet kunnen worden verteerd. Granen zijn voor de mens vooral een bron van koolhydraten. Vitaminen, mineralen en andere stoffen in granen variëren in hoeveelheid, afhankelijk van het product of het meel, en zijn dus voor de mens van belang, afhankelijk van de hoeveelheid die het bevat.